Persbericht over ‘Hart en vaten’

Nederlandse Hartstichting investeert in ontwikkeling VWO-onderwijs

‘Hart en Vaten’ nieuwe lesmodule Junior College Utrecht

De Nederlandse Hartstichting en het Junior College Utrecht (JCU) hebben een nieuwe lesmodule voor het VWO ontwikkeld: ‘Hart en Vaten’. De lesmodule laat bovenbouwleerlingen van het VWO kennismaken met multidisciplinair hart- en vaatziektenonderzoek. De Hartstichting heeft de ontwikkeling van ‘Hart & Vaten’ financieel mogelijk gemaakt. Op 17 maart rondt de eerste groep JCU-leerlingen de lesmodule af.

Doodsoorzaak nummer 1
Hart- en vaatziekten zijn in Nederland nog altijd doodsoorzaak nummer 1: bijna 45.000 mensen overlijden jaarlijks aan een hart- of vaatziekte. Daarnaast leven er naar schatting 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland. Fundamenteel en klinisch onderzoek blijft nodig om deze cijfers naar beneden te brengen. De Nederlandse Hartstichting vindt dat kennis over hart- en vaatziekten een stevige basis verdient in het VWO-onderwijs. Te weinig aandacht kan de kwaliteit van het Nederlandse onderzoek en de strijd tegen hart- en vaatziekten op termijn in gevaar brengen. Voor de Nederlandse Hartstichting is dit reden om te investeren in ‘Hart en Vaten’. De module is een voorbeeld van een samenwerking tussen het VWO, universiteit en een maatschappelijke organisatie.

Junior College Utrecht
Het Junior College Utrecht is een initiatief van de Universiteit Utrecht. Ambitieuze en talentvolle 5 en 6VWO ‘ers kunnen op het Junior College een speciaal tweejarig bètaprogramma volgen. Het Junior College fungeert ook als proeftuin voor onderwijsvernieuwing door steeds nieuwe vormen van aansprekend bètaonderwijs te ontwikkelen. Meer dan 80% van de leerlingen kiest na het JCU voor een bèta- of biomedische vervolgstudie. In 2009 komt ‘Hart & Vaten’ landelijk beschikbaar voor alle VWO-scholen als onderdeel van het nieuwe bètavak Natuur, Leven en Technologie. Dit vak bestaat sinds augustus 2007 in de bovenbouw van HAVO en VWO.

Uitnodiging voor de pers
De pers is uitgenodigd om op 17 maart aanwezig te zijn bij de afsluiting van de module. De leerlingen sluiten de module af met een beoordeling van elkaars artikelen. De module wordt vervolgens officieel afgesloten waarna er gelegenheid is om leerlingen en docenten te spreken over hun ervaringen met de module. De bijeenkomst vindt plaats van 15:30 tot 17:30 uur op in het Newton Gebouw van het Junior College Utrecht, Campusplein 11/13, 3584 ED Utrecht. Vooraf aanmelden kan bij onderstaande contactpersonen.

Meer informatie
Patrick Rugebregt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, p.f.rugebregt@uu.nl.
Nelleke van der Houwen, Nederlandse Hartstichting, (070) 315 5569, N.vanderHouwen@Hartstichting.nl.

(Bron)

Advertenties

2 Reacties to “Persbericht over ‘Hart en vaten’”

  1. Marja Says:

    Ik wilde hier even aan toevoegen dat ik dit echt de leukste module tot nu toe vind!

  2. ‘Hart en vaten’ in cardiologie-tijdschrift « Nieuws van het JCU Says:

    […] Hart en Vaten die het JCU samen met het UMC Utrecht en de Hartstichting ontwikkelt (zie ook deze eerdere berichten). Een fragment over de eerste ervaringen met de module, dit voorjaar op het JCU: […]


Reacties zijn gesloten.