Bouwen, vouwen, douwen in Oekraïne

Zoals al eerder hier vermeld, hebben Christa, Kristel en Christine met hun thesis (profielwerkstuk) een reis naar de International Conference of Young Scientists in Chernivtsi, Oekraïne gewonnen.

Intussen zijn ze weer terug, vele ervaringen en nog een prijs rijker:

Een uitgebreid verslag, inclusief veel foto’s en een filmpje, van hun bezoek is te vinden op de hyve van Christa, enkele knipsels eruit staan in het vervolg van dit bericht.

Samen met negen andere prijswinnaars uit Groningen en Nijmegen mochten wij naar de XVth ICYS 2008, die dit jaar werd gehouden in Chernivtsi, Oekraïne. Hier moesten wij ons profielwerkstuk (thesis op het JCU) presenteren (in het Engels) en kregen we de presentaties van onze landgenoten te horen, maar ook de presentaties van de andere deelnemers, die afkomstig waren uit veertien verschillende landen, waaronder Duitsland, Hongarije, Rusland en Brazilië. De conferentie duurde van vrijdag 18 t/m woensdag 23 april 2008.

Alle mensen die deelnamen aan de conferentie waren ondergebracht in hotel Cheremosh: een groot zakenhotel aan de rand van Chernivtsi. Naast de officiële ceremonies in de indrukwekkende gebouwen van de Universiteit van Chernivtsi en het stedelijk theater, was er ook gelegenheid om Oekraïne te leren kennen. Zo bevatte het programma het bezoek aan twee hele mooie forten, een avond muziekvariété bestaande uit piano- en orgelmuziek, opera, volksdansen, ballet en ‘We are the champions’ in het Oekraïns, een luxueus banquet in de beroemde blauwe zaal van de Universiteit van Chernivtsi en werd onze lunch en diner verschillende malen verzorgd in een Oekraïns specialiteitenrestaurant.

Ons profielwerkstuk draagt de titel ‘Bouwen, Vouwen, Douwen’ en gaat over de zoektocht naar een potentieel medicijn tegen de vervorming van eiwitten in het centraal zenuwstelsel van zoogdieren. Als deze eiwitten verkeerd vouwen ontstaan ziektes als Creutzfeldt-Jakob en gekkekoeienziekte. We hebben een eigen medicijn gemaakt en met behulp van computersimulatie uitgerekend of het medicijn ook werkelijk de vervorming van de eiwitten tegengaat.

Advertenties

Eén reactie to “Bouwen, vouwen, douwen in Oekraïne”

  1. Christa, Kristel en Christine in JONGgeleerd « Nieuws van het JCU Says:

    […] douwen van Christa Blokhuis, Kristel Schoonderwoerd en Christine Bruggeman won al een prijs en een reis (en nog een prijs). En nu staat het onderzoek ook beschreven in JONGgeleerd, een nieuw jaarlijks blad van de […]


Reacties zijn gesloten.