Conferenties

Op deze pagina vindt u een overzicht van conferenties met workshops en andere bijdragen van het JCU.

2014

ECENT conferentie, “Het betamozaiek”, 21 mei, 2014. Lezing ‘Differentiaite en excellentie: een onmisbaar onderwerp  in de lerarenopleiding’ door Ton van der Valk

2013

APS Kennisgroep Excellentie 17 april 2013 Utrecht. Lezing ‘U-Talent Academie: Concretiseren van excellentiebeleid & professionalisering van docenten’ door Sanne Tromp

Onderwijs Research Dagen 29-31 mei Brussel, Belgie. Presentatie  ‘Kenmerken van een uitdagende leeromgeving die het leerproces van leerlingen beinvloeden en excellente prestaties stimuleren’ door Sanne Tromp

School aan Zet VO conferentie 12 juni 2013 Den Haag. Masterclass ‘Excellentie bevorderen onder uw leerlingen – en uw docenten’ door Sanne Tromp

Studiedag ‘Laat uw getalenteerde vwo leerling optimaal excelleren 8 oktober 2013 Amersfoort. Lezing ‘Uw getalenteerde leerlingen op weg naar de universiteit’ door Sanne Tromp

22 JCU partnerscholen voorjaar 2012. Workshop ‘Voorbereiding U-Talent Academie’ door Ton van der Valk, Sanne Tromp en Willem Hendrik van Ledden.

2012

Wouschoten Chemie Conferentie, 2-3 november. Workshop over differentiatie en excellentie.

Conferentie Evoking Excellence in Higher Education and Beyond, 3-4 oktober, Hanzehogeschool Groningen. Twee presentaties over het JCU.

ICAB-conferentie ‘Tien weten meer dan één’, 22-23 mei, Nijkerk. Werkgroep over differentiatie.

21st Symposium on Chemistry and Science Education, 17-19 mei, Dortmund. Presentatie over het empowerment-onderzoek onder JCU-leerlingen.

JCU-conferentie Bouwstenen voor Excellentie, 16 mei. Presentatie van 56 Bouwstenen voor Bèta Excellent.

Onderwijs Actueel, 23 maart, Utrecht. Presentaties over excellentie in bèta, nieuwe curricula, stimuleren van bètatalent.

NLT-conferentie ‘De dynamiek van NLT’, 7 februari, Ede. Werkgroepen over de modules Aarde in Evolutie en Kijken en Zien.

Nationale Gymnasiumdag voor scholengemeenschappen, 26 januari, aps, Utrecht. Een werkgroep over het gebruik van docentontwikkelteams: Samen leren in een DOT vol WIMs.

NIBIconferentie, 13-14 januari. Werkgroepen over de modules Hart en Vaten / Leef met je Hart! en Van HIV tot Aids?

Center of Excellence in University Teaching (Universiteit Utrecht), 30 november 2012 Zeist. Workshop: ‘Communities in de praktijk: het Junior College Utrecht’ door Sanne Tromp en Ton van der Valk.

School aan Zet Kick Off conferentie 28 maart 2012 Den Haag. Workshop: ‘De docent excellent: De aanpak in de regio Utrecht’ door Sanne Tromp

2011

Woudschoten Natuurkunde Didactiek Conferentie, 16-17 december. Werkgroepen over Blik op de Nanowereld, Kijken en Zien en Bewegende Aarde.

Woudschoten Chemie Conferentie, 4-5 november. Met een werkgroep over Blik op de Nanowereld.

De W van VWO, 3 november. Met een korte presentatie over het JCU.

ESERA 2011, Lyon 5-9 september. Een presentatie over de bijdragen van wetenschappers aan lesmateriaal voor middelbare school, en een poster over (de internationale versie van) de module Moleculen in Leven, door Ton van der Valk en Marc van Mil.

Bèta onder de Dom, 10 juni. Met verschillende bijdragen van het JCU.

NLT-conferentie, 17 maart. Met onder meer werkgroepen over verschillende JCU-modules.

JCU Docentenconferentie Blink uit in bèta!, 15 maart. Met een opening, informatiemarkt en twee rondes werkgroepen. Bekijk hier de presentaties en posters.

Terugkomdag vindplaatsen Bèta Excellent, 26 januari, Eindhoven. Presentatie Excellentie in vwo-bovenbouw: ervaringen van het JCU door Ton van der Valk en Sanne Tromp.

NIBI-conferentie 14 en 15 januari: presentatie ‘Kun je het maken om te differentiëren?’ door Mark Koren, Arjen Galema en Krijn Kieviet.

2010

Tijdens de Woudschotenconferentie natuurkundedidactiek op 10 en 11 december gaven we workshops over de modules IJs en Klimaat, Proeven van Vroeger, en Kwantumstructuur van de materie, en over Talentontwikkeling door keuzeopdrachten.

Op de Conferentie Excellence, Research & Development van het Sirius Programma en de Vereniging van Onderwijsresearch, op 23 september geven Sanne Tromp en Ton van der Valk een dubbele presentatie over het JCU en BètaPlus.

Op de conferentie “Talent development and creativity in Science in educations in the Nordic countries”, 14-16 september in Soro, Denemarken, gaf Sanne Tromp een lezing over het JCU.

Tijdens de Onderwijs Research Dagen ORD 2010 op 23-25 juni in Enschede hebben Ton van der Valk en Florine Meijer het Docentenprogramma van het JCU gepresenteerd, onder de titel ‘Alle stakeholders betrekken bij de implementatie van een curriculumvernieuwing’.

Op vrijdag 11 juni worden bij Bèta onder de Dom verdiepende workshops van een hele dag gegeven. Onder meer over de JCU-modules Combinatoriek en Partities, Hart en Vaten, HIV/Aids, Kwantumstructuur van de materie (workshop ‘Master the Universe’), Moleculen in Leven, IJs en Klimaat en Zuiver Drinkwater.

Werkgroepen over de modules Kijken en Zien en Nanoscience op de Nascholingsdag NLT door het Bètasteunpunt Utrecht op 8 april in het Griftland College te Soest.

Olymposium Help?! Talent, 27 maart: jubileumsymposium van de Biologie Olympiade. Mark Koren geeft een werkgroep over differentiatie binnen de biologielessen op het JCU.

JCU-Docentenconferentie, 16 maart: drie rondes werkgroepen, een postermarkt en diner, voor bètadocenten en schoolleiders van de JCU-partnerscholen.De postersen presentaties staan op deze slideshare-pagina.

NLT-conferentie Verder met NLT, 4 februari: vier werkgroepen van het JCU over modules en leerlijnen binnen NLT.

2009

Woudschoten Natuurkunde, 11-12 december: drie werkgroepen van het JCU over de modules Complexe Stromen, Kijken en Zien en Levensloop van Sterren.

Vrienden van wetenschap, 2 december: werkgroep van Sanne Tromp en Erwin Vermeulen over excellentie in het onderwijs.

Utrecht 2040, 27 november: presentatie van ikonderzoekwater.nl

Woudschoten Chemie, 6-7 november: twee werkgroepen van het JCU, een over scheikundeonderwerpen in NLT (door Ton van der Valk) en een over differentiatie binnen scheikunde (Frans Teeuw). 

ESERA09ESERA 2009, 31 augustus – 4 september, Istanbul, Turkije. Tweejaarlijkse internationale conferentie over onderzoek in natuurwetenschappelijk onderwijs. Het JCU was vertegenwoordigd met een poster en een presentatie.

Bèta onder de Dom, vrijdag 19 juni, Utrecht. Een dag met workshops voor bètadocenten georganiseerd door BEST, het Bètasteunpunt Utrecht. Een groot deel van de workshops gaan over JCU-modules. Tijdens de informatiemarkt zijn we ook aanwezig, met folders van ikonderzoekwater.nl, BètaPlus én lesmateriaal van modules om in te kijken.

einsteinCPS/SLO Conferentie E.T. van het Landelijk Informatiepunt Hoogbegaafdheid, 8 april: een werkgroep van Sanne Tromp en Florine Meijer over differentiatie voor álle leerlingen.

JCU-Docentenconferentie Maak verschil: haal meer uit meer bètaleerlingen, dinsdag 24 maart. Veel aandacht voor differentiatie en talentontwikkeling, en ook werkgroepen over ervaringen met JCU-modules voor NLT en wiskunde D. Voor bètadocenten van de partnerscholen van het JCU. Zie ook dit bericht.

Landelijke NLT-conferentie Blik op kwaliteit, 12 februari. Werkgroepen over de modules Kijken en Zien, Hart en Vaten en Levensloop van Sterren, en over het JCU-curriculum als voorbeeld voor de opbouw van een NLT-curriculum.

Nationale Wiskunde Dagen, 6 en 7 februari. Aad Goddijn presenteert de module Complexe Stromen.

2008

Woudschoten Natuurkunde, 12 en 13 december: een werkgroep over de natuurkunde in (de op het JCU ontwikkelde NLT-module) De Bewegende Aarde.  

Woudschoten Chemie, 7 en 8 november: Marloes Kloosterboer hield een werkgroep over de chemie in (de op het JCU ontwikkelde NLT-module) De Bewegende Aarde.  

gireplogoGIREP 2008, Nicosia, Cyprus, (aug. 2008): het paper van Ton van der Valk, Vincent van Dijk en Jeroen van Velden heet A senior secondary school physics curriculum for talented students. Paper en presentatie zijn hier te vinden.

ISDDE 2008 conferentie in Egmond aan Zee (29 juni – 2 juli 2008): Sanne Tromp en Ton van der Valk presenteerden er hun paper Junior College Utrecht as a laboratory for innovation in school science and mathematics (pdf). Meer over de conferentie in dit bericht.

Bèta onder de Dom, 20 juni 2008, dag met workshops voor docenten die les geven in de bovenbouw van het vwo in de exacte vakken. Onder andere workshops over NLT-modules die op het JCU worden ontwikkeld, zoals Kijken en Zien, Levensloop van Sterren en Diophantische vergelijkingen.

Onderwijs Research Dagen, “Licht op Leren”, 18-20 juni 2008, Eindhoven. In het symposium over Curriculumvernieuwing presenteren Ton van der Valk, Albert Pilot & Hetty Grunefeld onder de titel De invloed van curriculumkenmerken op empowerment bij getalenteerde bètaleerlingen het IVLOS-onderzoek naar empowerment van leerlingen op het JCU, waarvan de eerste resultaten tijdens Bruggenbouwen werden gepresenteerd.

Docentenconferentie JCU, dinsdag 25 maart 2008, onze eigen conferentie voor docenten van JCU-partnerscholen.

Landelijke NLT-conferentie, 14 februari 2008, Amersfoort. Met een gastspreker, praktijkvoorbeelden van NLT, een modulemarkt, informatiestands en workshops. Bijdragen van het JCU zijn hier aangekondigd, de presentaties staan hier.

2007

Bruggenbouwen 6: leerzinwekkend, 16 november 2007, IVLOS scholennetwerk conferentie. Workshop “empowerment van leerlingen” door het JCU.

ESERA conferentie, 21-25 augustus 2007, Malmö, Zweden. Ton van der Valk en Harrie Eijkelhof met een paperpresentatie getiteld Junior College Utrecht: Challenging Motivated Upper Secondary Science Students, en een posterpresentatie over Junior College Utrecht: a Laboratory for Innovation of Science Education.

World Conference van de World Council for Gifted and Talented Children, 5-10 augustus 2007.werkconferentie2007_klas

JCU-werkconferentie, “Samen werken aan uitdagend bètaonderwijs”, 27 maart 2007. Werkgroepen over lesmateriaal ontwikkeld op het JCU.

2006

Woudschoten natuurkunde, 16 december. Lezing door Ton van der Valk: Het Junior College Utrecht: een werkplaats voor inhoudelijke vernieuwing van het bèta onderwijs, en een werkgroep over de module Nanoscience.

Praktijkdag Beter Bèta, 23 maart 2006, Platform BètaTechniek. Aansluitingsprojecten VO-HO. Sanne Tromp en Marc van Mil verzorgden een workshop Junior College Utrecht & het reizende DNA Lab.

2005

Bouwen aan het Nieuwe Bètavak, 9 november 2005, Platform BètaTechniek. Ton van der Valk en Sanne Tromp gaven een werkgroep over het Junior College.

Bruggen bouwen 5, “Onderwijs ontwikkelt”, 30 september 2005, IVLOS Utrecht. Met oa een workshop over het JCU.

View jcu's profile on slideshare

Advertenties
Reacties uitgeschakeld voor Conferenties